myModal-1
65% Complete 65%

Overzicht

Actuatoren en Mechanismen

Klik op de omcirkelde figuur voor een fotocarrousel over de actuatoren and mechanismen.

 

Specificaties:

Propulsiemotoren: FES 30kW

Servomotoren: Pegasus 20 N.m en 35 N.m

Actuatoren:

Rollen: ailerons, flaperons

Gieren: staartroeren

Stampen: horizontale staartroer 

Landingsgestel: 4 x intrekbaar

 

Dit is een overzicht van de AP3 vliegtuigactuatoren. De actuatoren zijn de mechanismen die nodig zijn om het AP3 vliegtuig in een bepaalde stand in de ruimte te zetten of om de snelheid te beïnvloeden.

De stand van het vliegtuig wordt bepaald door de rol, gier en stamphoeken. De rolhoek van het AP3 vliegtuig wordt bepaald door de uitslag van de ailerons, de beweegbare welvingskleppen die het dichtst bij de vleugeltips zitten in combinatie met de uitslag van de flaperons, die naast de ailerons gemonteerd zitten. De gierhoek wordt bepaald door uitslagen van de staartroeren en de stamphoek wordt bepaald door de stand van het horizontale staartvlak. Door de ailerons en flapperons gezamelijk dezelfde uitslag te geven kunnen we ook de welving (kromming) van het vleugelprofiel beïnvloeden waardoor er meer (hogere kromming) of minder lift gegenereerd wordt. 

De snelheid kan worden beïnvloed door de propellers van het aandrijfsysteem. De aandrijving wordt slecht een paar seconden gebruikt gedurende een lancering maar is voornamenlijk belangrijk tijdens een doorstart. De propellerbladen zijn inklapbaar en worden door de luchtstroming vanzelf tegen de rompen aangeduwd waardoor ze minimale luchtweerstand bijdragen als ze niet gebruikt worden.

Het landingsgestel bestaat uit vier intrekbare poten met veer/demper systemen. De intrekbare poten zijn niet draaibaar dus kunnen het vliegtuig niet sturen terwijl het over de grond rijdt. Om te sturen zijn er schijfremmechanismen geïntegreerd in de wielen. Door een verschillende remdruk aan te leggen tussen de linker en rechter wielen kan het vliegtuig toch sturen als het over de grond rijdt.

De horizontale balk onder het figuur is een indicator voor de voortgang van het ontwerp, aanschaf, verificatie en implementatie van de actuatoren. Het aandrijfsysteem is getest en de servomotoren zijn in huis. De actuatoren for alle bewegende vlakken (flaps, roer en horizontale staart) worden op dit moment inhouse getest.