myModal-1
60% Complete 60%

Overzicht

Sensoren en Controlesysteem

Klik op de omcirkelde figuur voor een fotocarrousel over de sensoren en het controlesysteem.

 

Specificaties:

Sensoren:

GPS: Novatel L1 + L2

IMU: KVH 1725 glasvezel gyro

Snelheidsmeter: 5-gats pitot statische buis

Control:

CPU: NXP QorIQ T2081

Computer: Abaco SBC314

 

De sensoren zijn letterlijk de oren en ogen van het AP3 systeem en zijn verantwoordelijk voor de inputs aan het controle systeem (de autopiloot). Sensoren meten een bepaalde natuurkundige grootheid zoals druk, kracht of versnelling en vertalen die, in het geval van AP3, in een digitaal signaal. Op basis van de sensor input en van tevoren opgegeven parameters, zoals het te vliegen pad, bepaald het controlesysteem de actuator outputs. Deze outputs zijn signalen die aan de actuatoren worden gegeven waardoor deze een bepaalde stand of snelheid aannemen. Hierdoor stuurt bijvoorbeeld het vliegtuig een bocht in om op het vluchtpad te blijven, of gaat de lier harder uitrollen om een bepaalde kabelspanning te houden.

Het controle systeem is het brein van het AP3 systeem en bevindt zich in de twee rompen van het vliegtuig. Hier worden op basis van de sensor inputs alle beslissingen genomen die voor het functioneren van de AP3 belangrijk zijn. Niet alleen gegevens vanuit het systeem worden meegenomen, ook gegevens zoals weersvoorspellingen en de aanwezigheid van andere luchtruimgebruikers leveren inputs aan het controle systeem. We besteden uitgebreid aandacht aan alle veiligheidsprocedures, een kapotte sensor mag uiteraard niet leiden tot een crash.

Om tot een zeer hoge mate van veiligheid te komen worden niet alleen professionele sensoren en computers gebruikt, maar besteden we ook aandacht aan de softwareontwikkeling. Om de risico's van softwarefouten te verkleinen wordt het schrijven van software door mensen tot een minimum beperkt. Het merendeel van de software dat binnen het AP3 systeem een kritische rol vervult, wordt automatisch gegenereerd vanuit wiskundige modellen die de functie van de software beschrijven. Hierdoor kunnen we ons concentreren op het controleren en testen van de software in plaats van het coderen.

Status:

De GPS en de IMU zijn getest en de desktop versie van de boordcomputer is geleverd. Op deze computer ontwikkelen en testen we de software.


De horizontale balk onder het figuur is een indicator voor de voortgang van de aanschaf, verificatie en implementatie van de sensoren en het controlesysteem.