myModal-1
85% Complete 85%

Overzicht

Vleugel

Klik op de omcirkelde figuur voor een fotocarrousel over de bouw van de vleugel.

 

Specificaties:

Spanwijdte: 12 m

Vleugeloppervlakte: 12 m2

Aspect ratio: 12

Profiel: 3 elementen 

Vleugelbelasting: 42 kN

 

Dit is een overzicht van de AP3 vleugel. De vleugel is gemaakt van een epoxy-glasvezel-schuim sandwich met een intern vakwerk van liggers en ribben. De liggers en ribben zijn gemaakt van koolstof-epoxy laminaat. De vleugel bestaat uit drie functionele delen: een slat, een hoofdgedeelte en een bewegende flap. Deze elementen geven de vleugel een zeer grote hoeveelheid liftkracht waardoor een grote kabelspanning ontstaat.

De constructie van composiet vleugeldelen is vrij complex en kent een groot aantal stappen: Eerst wordt een computer gestuurde frees gebruikt om pluggen te maken. Deze pluggen hebben de vorm van de buitenkant van de vleugel maar dan "doormidden gesneden". Door de pluggen te bekleden met koolstoflaminaat worden negatieve mallen verkregen waarin de uiteindelijke vleugelhuiden worden gelamineerd. Een vergelijkbaar proces wordt doorlopen om de ribben en spanten te fabriceren waarna alle onderdelen worden samengevoegd en verlijmd tot een gesloten lichtgewicht vleugel. 

Status:

De vleugelhuiden zijn klaar, en worden in onze workshop geassembleerd.

De vleugelliggers werden ontwikkeld door NLR. We hebben een testligger geproduceerd om ons veiligheids-kritische productieproces te onderzoeken. 

 

De horizontale balk onder het figuur is een indicator voor de voortgang van de bouw van de AP3 vleugel.