Nieuws

21 april 2016

Persbericht: Ampyx Power selecteert Lynx als software platform

Lynx Software Technologies, wereldleider op het gebied van embedded software, werd geselecteerd als het software platform voor Ampyx Power. Ampyx Power ontwikkelt een Airborne Wind Energy systeem met een PowerPlane , een vliegtuig aan een kabel dat windenergie omzet in duurzame stroom.

Erik van der Heide, Head of Engineering bij Ampyx Power: “Om onze technologie succesvol in de markt te zetten, is het cruciaal dat we voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. De kwaliteit en betrouwbaarheid van ons systeem moet hoog zijn, meetbaar en controleerbaar . We hebben ervoor gekozen ons product te kunnen certificeren volgens strenge veiligheidsrichtlijnen van de burgerluchtvaart en dat betekent dat we een software platform moeten hebben dat door de Federal Aviation Authority ( FAA), het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart ( EASA) en andere relevante luchtvaart autoriteiten goedgekeurd is. LynxOS – 178 is een Commercial off -the-shelf ( COTS ) systeem dat voldoet aan de voorwaarden die FAA en EASA stellen. Dit, gecombineerd met herbruikbaarheid i.v.m. DO – 178 certificering, was een belangrijk criterium in onze selectie. ”

“Het Ampyx Power systeem is uitdagend om te ontwerpen. Het toestel kan volledig autonoom opstijgen, vliegen en landen van een platform. Daarbij maakt het gebruik van allerlei sensoren die de automatische piloot voorziet van kritische informatie. Het toestel wordt zodanig ontworpen dat het ongewoon lange tijd in de lucht kan blijven; 24 uur per dag en zeven dagen per week mits de weersomstandigheden het toelaten. Daarnaast is het ontworpen voor een levensduur van zo’n 20 jaar. Dit vraagt om een software platform van uitzonderlijke stabiliteit en betrouwbaarheid. LynxOS -178 voldoet volledig aan die eis. Tijdens de selectieprocedure en de daaropvolgende samenwerking hebben we een prettig en constructief contact gehad met het Lynx team.”

Lee Cresswell, EMEA Sales Director bij Lynx Software Technologies: “Wij zijn zeer verheugd dat we deze kans krijgen en kunnen bijdragen aan een zeer bijzonder systeem dat de wereld in de komende jaren kan voorzien van goedkope en duurzame stroom. Ampyx Power’s technologie is een geweldig en zeer innovatieve toepassing van LynxOS-178. We kunnen hiermee laten zien dat we ontwerpteams kunnen ondersteunen bij het behalen van hun doelstelling om een zeer veilig airborne systeem op de markt te brengen met minimale risico’s.”